Wat is een NIWO vergunning

Wat is een NIWO vergunning en waarom wij er zélf een hebben

Een NIWO vergunning of eurovergunning is verplicht voor beroepstransport over de weg. Iedereen die wordt betaald voor het vervoer van goederen voor anderen moet deze hebben. Maar helaas wordt er veel mee ‘gesjoemeld’. Veel transportbedrijven huren mensen met een vergunning in. (Via Marktplaats!) KDB doet dat niet. Wij hebben zélf een NIWO vergunning. Met KDB kies jij voor échte vakbewaamheid bij jouw sneltransport. Wij leggen je uit waarom.

Wat is een NIWO vergunning precies?

Elk transportbedrijf dat voor een ander vervoert en rijdt met een laadvermogen van meer dan 500 kg, óf waarbij de totale massa van het voertuig boven de 2500 kg uitkomt, moet een NIWO vergunning hebben. Die vergunning krijg je niet zomaar, die moet je bij de NIWO (Nationaal en Internationaal Wegvervoer Organisatie) aanvragen. Voor zo’n aanvraag moet je aan best veel voorwaarden voldoen. Je moet:

  • minimaal één voertuig hebben
  • in elk voertuig één gewaarmerkt afschrift of kopie van de Eurovergunning hebben. De chauffeur moet dit kunnen tonen.

Vóórdat je de vergunning kunt aanvragen moet je voldoen aan vier eisen:

  • Vakbekwaamheid; hiervoor moet je een vervoersmanager hebben die vakbekwaam is.
  • Betrouwbaarheid; je moet je betrouwbaarheid en die van de vervoersmanager kunnen aantonen met een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag).  
  • Financiële draagkracht; je hebt een minimaal vermogen van 9.000 euro bij het eerste voertuig en bij elk volgend voertuig minimaal 5.000 euro
  • Reële vestiging; je hebt een feitelijke vestiging en staat ingeschreven in de KVK.

Je bent niet zomaar vakbekwaam

Wat is een NIWO vergunning

Goedemorgen, dat is nogal wat. Als transportbedrijf moet je dus voldoen aan veel voorwaarden voordat je een eurovergunning bij de NIWO krijgt. Vooral de vakbekwaamheid is nogal een dingetje. Want voordat je jezelf vervoersmanager mag noemen, moet je nogal wat doen. Je moet Het getuigschrift van vakbekwaamheid voor het vervoer van goederen over de weg halen. En voordat je dat hebt gehaald, ben je heel wat studiedagen en examens verder. Je mag jezelf pas vervoersmanager noemen als je maar liefst zes examens met succes hebt behaald, namelijk:

  • Bedrijfsmanagement
  • Calculatie
  • Financieel Management
  • Personeelsmanagement
  • Wegvervoer Goederen Deel 1
  • Wegvervoer Goederen Deel 2

Waarom er zoveel ‘gesjoemeld’ wordt met de NIWO vergunning

En dat is precies de reden dat het bij veel ‘professionele’ transportbedrijven blijft hangen op ‘die vervoersmanager’. Want een vervoersmanager ben je niet zomaar. Dat kost veel tijd en energie. Maar er is een ‘maas’ in de NIWO-wet, om het maar zo te zeggen. Je kunt jezelf als vervoersmanager verhuren. Dat kost transportbedrijven goud geld, maar daar geven ze vaak niet zo veel om. Ze hebben geen zin in veel tijd steken in zélf vakbekwaam zijn. En zo gebeurt het dat best veel transportbedrijven een NIWO vergunning ‘hebben’ zonder echt vakbekwaam te zijn. Wat is een NIWO vergunning hebben dan eigenlijk nog?

Vervoersmanagers worden ingehuurd via Marktplaats alsof ze zelf een sneltransport zijn

Tik ‘NIWO vergunning’ in op Marktplaats en de advertenties vliegen je om de oren.
‘NIWO vergunning nodig? Snel geregeld!’
‘(Provincienaam) – Externe vervoersmanager voor NIWO huren’
 ‘NIWO vergunning nodig? Regel het snel, binnen 2 weken!’

Klik op zo’n advertentie en je kunt in no-time de weg op met de ‘EURO vergunning’ op zak. Maar eigenlijk heb je de vergunning dan helemaal niet op zak. Je externe, ingehuurde vervoersmanager heeft de vergunning op zak. De NIWO zelf keurt dit goed, maar er zijn veel voorwaarden aan. Zo moet de vervoersmanager écht actief zijn met het beheer van de externe vervoersactiviteiten van het bedrijf. Maar daar zit ‘m nou net de crux. De NIWO zelf stelt:

‘Na het verlenen van de Eurovergunning kan de onderneming aan een onderzoek worden onderworpen. De NIWO onderzoekt of deze externe vervoersmanager voldoende inhoudelijk betrokken is bij de vervoersactiviteiten.’

En laat dit nou net niet al te vaak gebeuren…

Daarom heeft KDB Sneltransport dus zelf een NIWO vergunning

We hoeven na dit relaas amper nog uit te leggen waarom wij er heel bewust voor hebben gekozen de opleiding voor vervoersmanager zelf te doen. Wij hebben er de nodige tijd en aandacht in geïnvesteerd, omdat wij willen weten waar we mee bezig zijn. Omdat wij vakbekwaam wíllen zijn. Omdat wij het allerbeste voor onze klanten willen.

Wil jij een 100% betrouwbaar koeriersbedrijf inhuren? Wil jij je absoluut geen zorgen maken over de veiligheid van jouw goederen? Wil jij een vakbekwame partner met een eigen NIWO vergunning?

Bel ons snel op  +31 111 48 44 27 en wij zijn er voor jou!  

ConTact